fbpx

Политика

Политика

Ще има единна система за всички случаи за разпределение на дела в съдебната система, реши парламентът

 

Да има единна система за всички случаи за разпределение на дела в съдебната система, реши парламентът с приети на второ четене промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ). Вносители са Кирил Петков, Надежда Йорданова и Божидар Божанов от парламентарната група (ПГ) на „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ). 

Идеята е да има единна система за разпределение, а не да се нароят множество системи за разпределение на дела, преписки и т.н., обясни пред журналисти заместник-председателят на правната комисия Стою Стоев (ПП-ДБ).

С друга промяна в ЗСВ депутатите записаха, че механизмът, по който се разследва главният прокурор, се отнася и до неговия заместник.

Целта е да се преустановят възможни противоречиви тълкувания на действащите разпоредби и да се гарантира ефективното им прилагане относно престъпления, извършени от заместник на главния прокурор, аргументират се вносителите.

Висшият съдебен съвет неправилно интерпретира закона и отказа да преназначи съдия по механизма за разследване на главния прокурор, за който е предвидено, че се отнася и за зам.-главния прокурор, защото не било изрично записано, обясни нуждата от промяната Стоев. Променихме в ЗСВ – съдия се преназначава в прокурор, разследващ и заместник главния прокурор, разясни зам.-председателят на правната комисия.

Анкета

Какво би ви мотивирало да се върнете в родния си град Силистра?
banner
banner
© 2021 TopInfo.bg. Всички Права запазени.Дизайн Madhouse Studio

Search