fbpx

Политика

Политика

Очакване за приемане на България и Румъния в Шенген без повече отлагане е изразила Елена Шекерлетова на Съвета „Общи въпроси“ на ЕС

 

Очакване за приемане на България и Румъния в Шенгенското пространство без повече отлагане е изразил заместник-министърът на външните работи Елена Шекерлетова, която участва в редовното месечно заседание на Съвет „Общи въпроси“ на ЕС в Брюксел, Белгия. Това съобщиха от Министерството на външните работи на сайта си. 

Дневният ред на заседанието включваше предложението за предоставяне на статут на официални езици в рамките на Съюза на каталунския, баския и галисийския език, законодателната програма на ЕК, годишния диалог по върховенство на закона и подготовката на предстоящото през октомври заседание на Европейския съвет.

Министрите започнаха подготовката за октомврийското заседание на Европейския съвет. Основните теми на срещата ще бъдат руската агресия срещу Украйна, средносрочната ревизия на текущата Многогодишна финансова рамка, икономическата ситуация и миграцията. По темата миграция министрите се обединиха около необходимостта от борба с нелегалния трафик на хора и работа с трети страни на произход и транзит. Министрите изразиха съпричастност във връзка с кризисната ситуация с мигрантите на остров Лампедуза.

В своето изказване заместник-министър Шекерлетова отбеляза влошаващата се среда на сигурност в Черно море, вследствие на руската агресия срещу Украйна, и призова ЕС да следи въпроса с повишено внимание.

Съветът проведе хоризонтална дискусия по публикувания на 5 юли т.г. Годишен доклад за върховенството на закона в ЕС. Държавите членки дадоха висока оценка на диалога като много полезен инструмент за обмен на добри практики и укрепване на правовата държава. Заместник-министър Шекерлетова благодари на ЕК за доброто сътрудничество по Механизма за сътрудничество и оценка за България, прекратен от ЕК на 15 септември т.г. Тя увери в готовността на страната ни да продължи ползотворното сътрудничество с ЕК и останалите държави членки в диалога по върховенството на закона, в рамките на който се следи напредъкът на всички държави членки на ЕС.

Съветът обсъди законодателната програма на ЕС за следващата година, която ще включва ограничен брой нови инициативи, свързани предимно със зелената сделка, разследване на електрическите автомобили от Китай за субсидии, диалога за бъдещето на селското стопанство и дигитализацията, и изкуствения интелект.

Заместник-министър Елена Шекерлетова информира Съвета за наводненията и причинените от него щети в южното българско Черноморие от началото на септември. Тя посочи, че българските власти са в процес на оценка на разрушенията и изрази благодарност към ЕК за съдействието, което е оказала на страната чрез системата за наблюдение „Коперник“.

Съветът обсъди и темата „Бъдещето на Европа“ в контекста на необходимостта от адаптиране на съществуващите институции, финансови правила и реформи при приемането на нови държави членки. Представен беше доклад на френско-германска експертна група, разработила предложения за институционални реформи в ЕС. Темата ще остане в дневния ред на европейските министри и лидери през следващите месеци.

В рамките на Съвета европейските министри разговаряха с вицепремиера на Украйна Олга Стефанишина.

Анкета

Какво би ви мотивирало да се върнете в родния си град Силистра?
banner
banner
© 2021 TopInfo.bg. Всички Права запазени.Дизайн Madhouse Studio

Search