Днес честваме Димитровден. Вярва се, че св. Димитър е повелител на зимния сезон и студа и е по-голям брат на св. Георги, ето защо и народната поговорка гласи “Георги лято носи, Димитър – зима”
На Димитровден, също като на Игнажден, е много важно какъв човек пръв ще влезе пръв в дома ви. Той трябва да е добър, да носи дар или пък да е заможен, за да донесе късмет на къщата. В районите на Стара планина стопаните следят на Димитровден “полазника”, т.е. госта, който пръв ще прекрачи прага на къщата. Ако той е добър и имотен човек, вярват, че следващата година ще е изпълнена със здраве и благополучие. Ако срещу празника луната е пълна, пчелите ще се роят и кошерите ще се пълнят с мед, а кошарите ще са пълни с агънца.
Традиционната обредна храна за празника включва курбан от овче месо, гювеч, яхния от пиле, пита с ябълки, варена царевица, печени ябълки и тиква.