29 юни Православната църква почита паметта на братята Петър и Павел, служили приживе като Христови апостоли. Според традициите и обичаите на Петровден приключват Петровите пости и на трапезата се сервират ястия с пилешко месо. В църквата се носят ябълки - петровки, за да се осветят и след това се раздават за здраве.
Празникът се свързва с жътвата, първите плодове /сливи и ябълки - петровки/, младите животни и веселите Петровски събори. Две седмици преди Петровден се пости, а блажни ястия се позволяват след края на светата литургия, по време на която свещениците причестяват богомолците в храма.
В православния календар Св. Петър е отбелязван като върховен апостол, тъй като е по-могъщ и олицетворява доброто начало, поради което Петровден се приема за по-голям празник от Павловден. По стара българска традиция на този ден във всеки дом се коли курбан от най-младото петровско пиле в името на светеца.
В църквата се носят ябълки - петровки и обреден колак, за да се осветят от свещеника, след което се раздават за здраве.
Имен ден празнуват: Петър, Петя, Павлина, Полина, Камен, Павел и производните на тях имена.