fbpx

Лицата на града

Лицата на града

Филина Петрова: Успехът е равен на развитие

 

Филина Петрова е от онези млади творчески личности, които знаят как да сбъдват мечтите си и умело пресъздават многопластови образи на театралната сцена и в киното. През 2020 завършва НАТФИЗ със специалност "Актьорство за драматичен театър", през 2015 завършва специализирана школа по актьорство за кино. Дебютът на професионалната театрална сцена прави в спектакъла "Железният светилник" с главна роля, има редица участия в кино и телевизионни продукции ("Роза Дамасцена", "Реболюция Х", "Светът ще трепери", "Съспенс", "Откраднат живот" и др.) и няколко участия в музикални видеа.

За успехите, призванието и творческите идеали тя разказва пред topinfo.bg.

 

Кога и как реши да се занимаваш с професионално с актьорско майсторство?

Бях на 17 и тогава  приятеля ми ме беше поканил на ски един уикенд. Обаче на мен ми звъннаха за снимки на реклама и в този момент директно приех без да се замислям. Той ме подкрепи като ми даде идея да уча актьорско майсторство. Тогава осъзнах, че винаги съм искала да се занимавам с някакъв вид творчество и той сякаш вербализира това като ме мотивира да повярвам в себе си. Оттам нататък се записах в актьорски школи и започнах да се подготвям за изпити в НАТФИЗ.

 

Имаш богат опит на сцената и пред камера. Каква е съществената разлика между подготовката за театрално представление и подготовката за участие в телевизионна и филмова продукция?

Разликата е в насочването на вниманието. На сцената то се насочва подсъзнателно върху пълен салон с хора  емоцията трябва да стигне до всеки, а в другия случай информацията и емоциите трябва да стигнат само до камерата. Много актьори са еднакво добри в представянето си на сцената и пред камерата и ако всеки намери своя индивидуален подход и метод на работа, най-вероятно ще може да се справи и в двете области.

 

Какви са най-големите предизвикателства за един млад актор в България?

Най-голямото предизвикателство е това, че трябва да си готов да правиш компромиси в личен план, със взаимотношенията си, поне в началото

 

Твоята дефиниция за успех?

За мен успеха е да се стремиш към това всеки един ден да си по-добър от предходния и винаги да предприемаш верните стъпки, които да са в посока напред и нагоре. Успехът е равен на развитие.

 

Човек разбира, че е открил своето призвание, когато...

се чувства удовлетворен.

 

Най-интригуващата и сложна роля, която си изигравала до момента е...


За мен тази роля, върху което работя в момента е доста многопластова, защото героинята от нежно и наивно създание се превръща в истинско боец, като в началото се лyта между крайности ( противоречива личности е). Тя е човек, който следва сърцето си и успява с любовта си да победи всички предизвикателства. Преживява трансформация.

 

Трябва ли да следваш собствени, творчески идеали, когато избереш пътят на актьорската професия?

Разбира се, това е едно от най-важните качества, които трябва да развиеш. Трябва да имаш силна, подчертана индивидуалност, да си много смел, активен и ярък. Да бъдеш възможно най-екстровертната версия на себе си но е редно и да намериш баланс между това да се съобразяваш с режисьорската конпцепция и да отстояваш своето лично виждане.

 

На 4 октомври Драматично куклен театър Силистра ще представи най-новата си пиеса "Родината, или Силистра", в която участваш с главна роля. Разкажи ни малко повече за проекта.

Става въпрос за трогателна любовна история, която доказва, че любовта стои над всякакви пречки. Сюжетът поставя под въпрос някои от съвременните морални ценности. Действието се развива по време на Кримската война , през 1853, когато жителите на Силистра с последни сили са отбранявали Крепостта. Очаква се следващото лято да играем спектакъла именно там, на открито. 

 

Пожелай нещо на читателите ни.

Никога не се съмнявайте в себе си.

 

Интервюто изготви: Линда Вейл

 

 

Анкета

Какво би ви мотивирало да се върнете в родния си град Силистра?
banner
banner
© 2021 TopInfo.bg. Всички Права запазени.Дизайн Madhouse Studio

Search