fbpx

Лицата на града

Лицата на града

Йордан Георгиев: Всяка музика, която кара публиката да реагира ми е любима

 

Разговаряме с Йордан Георгиев- ръководителя на градския духов оркестър в Силистра.

Като какъв човек се определяш?

Съсредоточен в работата си, търсещ хармонията и съзвучието, както в музиката така и в живота.

От 5 години си ръководител на Градския духов оркестър в Силистра и аранжираш музиката им. Какво е най-голямото предизвикателство в тази дейност?

След последните съкращения в оркестъра, останаха разнородни инструменти. Трудното при аранжирането е съчетаването им, за да достигна идеята на автора. Постоянно следя публиката да се убедя, че съм успял.

Кога и как реши, че ще се занимаваш професионално с музика?

Започнах да свиря на акордеон в четвърти клас. От пети клас ме насочиха към музикалната школа гр. Силистра. От тогава не съм мислил, че ще се занимавам с нещо друго.

Разкажи ни малко повече за това как минава една репетиция.

След избора, аранжимента и разпечатването на нотите следва, запознаване на оркестрантите с материала. Не всеки свири основната мелодия. Има акомпанимент, мелодия, контра мелодия и хармонични линии. Трудното е всеки да знае къде е в цялата тази звукова картина. Свирим докато тази картина се “изчисти”.

Репертоарът на оркестъра е богат и включва от музикални произведения от различни епохи и жанрове. Кои са любимите ти от тях?

Всяка музика, която кара публиката да реагира ми е любима. Имам по-специално отношение към една песен - “Ако си дал” на великият Емил Димитров, защото тази песен казва всичко за хората, които са отдали живота си на изкуството.

На какво ниво оценяваш музикалната култура в Силистра?

Музиката в световен мащаб е в регресия. Този проблем се отразява и в Силистра. Няма вече състави на местно ниво освен читалищата и детските формации. Музикалната култура се гради още от детска възраст, но знаем какво е отношението на образованието към предметите музика и рисуване. Тази тема е много болна...

Как виждаш развитието на духовата музика в България след 10 години?

До 10 г. управляващите да разберат значимостта на институцията Духов Оркестър и да се възстановят отделните групи в него, за да може да се наслаждават на пълната му звучност. А в личен план, ще продължавам да разнообразявам репертоара, за да виждам усмивките на нашите почитатели.

Пожелай нещо на читателите ни.

Пожелавам на вашите читатели да са преди всичко здрави и да слушат различен вид музика, защото красота има във всеки жанр. И разбира се, да заповядат през лятото в парка до втория шадраван всеки вторник и четвъртък от 11 ч. на концертите на ДО .

 

Интервюто изготви: Линда Вейл

Анкета

Какво би ви мотивирало да се върнете в родния си град Силистра?
banner
banner
© 2021 TopInfo.bg. Всички Права запазени.Дизайн Madhouse Studio

Search