Разговаряме с Николай Христов, който стои зад бранда Calladan, развиващ своята дейност в сърцето на Добруджа. Той e от онези хора, които ни доказват, че развитието на родното производство може да бъде повече от успешно, стига да се въоръжиш с достатъчно търпение, отговорност, трудолюбие и идеализъм.
Разкажи ни малко повече за създаването на бранда Calladan.
Calladan/Каладан е малка семейна компания, която развива дейности в сферата на селското стопанство- отглеждането, преработката и търговията с плодове!
Началото е поставено от нашите майка и баща, които започват сами тези дейност в с.Паисиево през далечната 1992. Докато ние тримата (двама братя и сестра) учихме и след това отбивахме военната си служба и после следвахме, те двамата живееха в един фургон в края на селото, буквално насред нищото и така 12-13г.След време с брат ми се включихме и започнахме да се развиваме малко по малко.
Създадохме овощните ни градини, построихме първото ни предприятие- сушилнята за плодове и зеленчуци. След това построихме още едно предприятие- хладилно, за замразяване и съхранение на плодове и зеленчуци, също в с.Паисиево. Така постепенно затворихме кръга на производството и преработваме почти на 100% от плодовете, които отглеждаме в градините. При положение, че битието ни е свързано с работа в градините и техните плодове, съвсем естествено за нас се появи името на нашата компания- Каладан-Аракис ООД Каладан е името на родната планета на династията Атрейди, от романа на Франк Хърбърт- „Дюн“. В сюжета всички с копнеж описват планетата Каладан- покрита с гори, с тучни поля, кристално чисти океани, морета и реки. Такава искаме и да е и природата около нас- като на Каладан. Името на нашата компания е израз на нашето отношение към природата и към наследство, което искаме да оставим на децата си!
Коя е основната му мисия?
Не съм сигурен, че имаме мисия! По-скоро имаме цели, задължения и мечти!
Целта ни е да достигнем до максимално голям брой клиенти.
Задължението ни е да запазим и повишим качеството, с което се отличават нашите продукти, а мечтата ни е заживеем с държава с нормални правни, икономически, социални, обществени, политически и морално-етични отношения!...но, мечтите са за това- да се мечтаят!
Какви са най-големите предизвикателства на този тип дейност?
На първо място е да имаш късмет, защото селското стопанство е фабрика на открито- ако Природата не реши да ти помогне, всичките ти усилия са без значение.
Предизвикателство е и планираш цяла една стопанска година именно заради гореспоменатата мечта.
Добре функциониращият екип е от ключово значение защото…
На първо място, защото добре функциониращият екип е предпоставка за по-малко стрес в работата. Ако всички в екипа са наясно със задълженията и отговорностите си, ако йерархичната верига се ползва с доверие и фокусът е в това, което предстои- търсените резултати са неизбежни.
Как определяш нивото на земеделския сектор в района на Силистра?
Земеделския сектор е структуроопределящ за региона. От неговото състояние зависи благосъстоянието на жителите в района. Има много големи и мощни компании , занимаващи се със селскостопанство в региона, както и не малко средни по-размер стопанства. Малките фермери- 50-200 дка. почти изчезнаха.
Лично аз не одобрявам една започнала отдавна тенденция на окрупняване на стопанствата- пример- една компания с 15 човека стопанисва 15000, който декари могат спокойно да изхранват 150 семейства, ако за това имаше условия.
Този процес е необратим и след 10-15 г. в едно землище ще има средно по 2-3 ползвателя.
Съжалявам, че болшинството не виждат смисъл да инвестират в добавена стойност на това, което произвеждат.
Най- логичното нещо е тук в Добруджа и Лудогорието да има много малки и няколко големи мелници, маслобойни, преработватели и заготвители на плодове, защото зеленчуци нямаме отдавна. Но, пък и ги разбирам защо не го правят- за подобни начинания се иска нормална среда, а такава няма- затова продаваме само суровини.
Предимствата на родното производство са…
На първо място вкуса. Не е въпрос на самовнушение- отгледаните тук плодове и зеленчуци са несравнимо по-вкусни от всички други!
След това идва възможността да имаш на масата си храна, произведена часове, след като е набрана.
Каква е твоята дефиниция за успех?
Ако я знаехме, щяхме да сме успели досега, а ние все още смятаме, че успехът ни е там някъде напред във времето!
Пожелай нещо на читателите ни.
Да са здрави и щастливи! Да бъдат добри към другите и да обичат себе си, близките си и България!
Интервюто изготви: Линда Вейл