fbpx

Лицата на града

Лицата на града

Интервю Никола Илчев - Аз съм човек, който винаги е жаден за знания и информация

 

Никола Илчев e от онези личности, които определено знаят как да изграждат иновативни и работещи стратегии, когато говорим за електронна търговия.  Създател на eCommerce Academy, която ръководи от 2016 г. насам. В основата на този проект са редица мащабни събития, които се провеждат от няколко години и засягат темите за спецификите в електронната търговия и нейните разнообразни аспекти.

За успешния онлайн бизнес, адаптацията по време на криза и личната мотивация предприемачът разказва пред topinfo.bg.

Като какъв човек се определяш?

Сериен предприемач, който развива дейности с желанието да е полезен на общността си.

Разкажи ни малко повече за това как и кога реши да се занимаваш с електронна търговия и за създаването на eCommerce Academy.

В периода 2009-2011 година имах бизнес, който изживя дълбока криза. Тогава трябваше бързо да намеря решение за справяне с проблема и Интернет ми се стори като много добра възможност. Създадох платформа за продажба на строителни материали, която бе по-различна като концепция от всичко на пазара, но явно бе изпреварила времето си, а и към този момент не разполагах с информация, как и къде да търся външно финансиране. Платформата се провали, но аз бях решил, че онлайн търговията е моят път и смело го завървях. Създадох друг бизнес в сферата на търговията, които развивах около 6 години. eCommerce Academy се роди съвсем закономерно, поради това, че виждах нуждата от създаване на нещо, което обединява общността на онлайн бизнесите в България. Към настоящия момент успяваме да поддържаме тази общност сплотена и винаги информирана за новостите.

Какъв съвет би дал на всички, които тепърва стартират свой онлайн бизнес? Кои са основните принципи той да се развие успешно?

На първо място "да си напише домашното". Искам да кажа, че в наши дни вече не е достатъчно да имаш продукти и да вдигнеш един сайт. Трябват стратегия, маркетинг, реклама, екип, партньори и много други неща. Най-важната стъпка според мен е първоначалното проучване и планиране. Съществуват много инструменти, а има и много консултанти, които могат да помогнат в тази насока. Съветът ми, за всеки който иска да се развива успешно, е да намери правилните хора, които да му посочат верния път, за да не направи сериозни грешки още в началото, което да го демотивира и откаже много скоро. А също да му спести и средства.

COVID-19 значително засегна всички бизнес сектори. Смяташ ли, че подобни глобални кризи все пак могат да подействат и мотивиращо на предприемачите и те да са адаптират успешно към тези промени?

Категорично, да. Аз видях с очите си много примери за хора и бизнеси, които светкавично, още през март 2020, се пренастроиха, калибрираха дейността си и се адаптираха към новата, по-дигитална действителност. Разбира се, видях и много хора, които не успяха да влязат в крак с промените и логично в момента изпитват сериозни трудности. Но именно тук идва и т. нар. бизнес интелигентност - да успяваш да се адаптираш спрямо всяка промяна, която се случи.

 Сблъсквал ли си се с хора, които отказват да приемат бързо развиващите се тенденции в онлайн търговията и маркетинга и залагат на остарели стратегии? Какъв е подходът ти към тях?

Да, срещам често такива хора. Разбирам ги, защото това обичайно са големи, традиционни бизнеси, които никога досега не са имали нужда да са дигитални. Разбирам и защо подхождат с неувереност към дигитализацията. За тях тя е непозната и до голяма степен страшна. Подходът ми обичайно е да им демонстрирам възможностите на онлайн търговията чрез инструменти, които не носят никакъв риск за тях, а на следващ етап, когато те са сигурни, че това може да им донесе само ползи, вече ги запознавам с всички възможности, които дигиталните канали предлагат и избираме най-подходящата концепция за развитие за тях.

Каква е твоята лична мотивация да поемеш по избраният от теб път и кои са нещата, в които вярваш истински?

Аз съм човек, който винаги е жаден за знания и информация. Електронната търговия е едно от най-динамично развиващите се неща и това от една страна ме тласка непрекъснато напред, а от друга ми дава възможност да съм доста информиран и да съм лидер на мнение за много хора. Не крия, че това ми харесва, а и вече се превърна в моя работа.

Как би описал Силистра на някой, който никога преди не е идвал?

Силистра е един страхотен български град. Аз съм родом от друг крайдунавски град и за мен разходките по брега на реката носят един специфичен заряд. В Силистра има една от най-хубавите крайречни, дунавски градини и аз много обичам да посещавам града със семейството си и да се разхождаме там. Имам и добри приятели, с които обожавам да похапна в някое от заведенията на града.

 Пожелай нещо на читателите ни.

Пожелавам им да са любознателни и да намират винаги полезното във всяко парче съдържание, което достига да тях, независимо чрез кой медиен канал.

 

Интервюто изготви: Линда Вейл

Анкета

Какво би ви мотивирало да се върнете в родния си град Силистра?
banner
banner
© 2021 TopInfo.bg. Всички Права запазени.Дизайн Madhouse Studio

Search