fbpx

Култура

Култура

Калоян Радулов: Малките крачки на всеки един могат да помогнат за едно по-добро бъдеще за Силистра

 

"Бъдеще за Силистра" е успешно и вдъхновяващо сдружение на територията на крайдуновския град, което има няколко реализирани проекта зад гърба си. Сред тях са "Чуден градски пикник" и откриването на детската площадка в центра за специална образователна подкрепа (ЦСОП). На 29 юни ще се проведе събитието "Чуден градски пикник Vol.2". Разговаряме с Калоян Радулов - част от екипа на сдружението.


Кога и как се роди идеята за "Бъдеще за Силистра"?

Всичко започна преди повече от година и половина по идея на председателката на БЗС Камелия Гавазова, Нели Димитрова и доктор Белев. Те започнаха да набират активно съмишленици, като аз получих предложение от Нели да се присъединя към тях. Приех, тъй като идеята и цялостната разработка на организацията съвпадаха с моите виждания за това какво трябва да прави човек в балона, в който живее. Близо година организацията не беше регистрирана, защото искахме да сме сигурни, че там сме подходящите хора, наистина ще работим заедно и искахме да реализираме поне един проект.Както знаете, първият ни официален проект беше "Чуден градски пикник". След успешното му реализиране регистрирахме организацията и продължихме с другите проекти.

 

Основните каузи и мотивации на организацията?

Имаме шест основни цели и всяка една от тях е свързана с подобряването на икономическото състояние и развитие на Силистра. Всеки един проект, който разработваме - дали пряко или косвено - гледа в посоката на икономическия аспект.

Първата ни цел е разрастване и установяване на организацията като една стабилна и гражданска единица в Силистра Този първи приоритет е ключов.

На второ място е проучване на нагласите и интересите на местното население във възрастовите групи 17г.-19г. и 20г.-50г. Вече имаме едно реализирано проучване сред гимназистите от ПМГ, благодарение на което събрахме анкети от 80 ученика.

Третата цел е подобряване на социалната среда в града чрез организираните тематични събития ("Чуден градски пикник" "Чуден градски пикник Vol.2"), на които събираме местни малки бизнеси, местни представители на изкуството и всички граждани, които искат да споделят колективната положителна емоция с нас. По този начин сплотяваме успешно местното население.

Четвъртата цел е подобряване на прозрачността на управлението на Община Силистра- тук говорим за сътрудничество с кмета, Общинския съвет, Областната управа. Ще използваме каналите си за комуникация-социални медии, уебсайт и събития за осведомяване на гражданите във връзка с работата на местното управление. Искаме да им помогнем да разберат как функционират тези структури. Осъзнавам, че силата, която организацията има, е достатъчна за да постигнем и тази цел.

На пето място е подобряването на икономическата среда. Планираме серия от специализирани събития насочени към съдействие на младите предприемачи и кариерното развитие на местните хора.Тези проекти са изключително мащабни, всички ние сме ангажирани и с ежедневните си професии и осъзнаваме, че преминавайки през първите няколко приoритета, когато сме по-разпознаваеми можем да работим по-активно и всички да гледаме в една посока.
Тук можем да включим и проекти относно възможности за кандидатстване за финансиране на различни старт-ъпи, професионални обучения, семинари, искаме да подготвим бизнес академия в града, в която заедно с други лектори да предадем нашите знания.

Шестата, но не на последно място цел е подобряване на облика на Силистра. Имаме идеи да бъдат изрисувани различни места в града - фасади, сгради, предблокови пространства и др. Чрез всички тези цели, искаме да вдъхновим и мотивираме младите хора да останат тук и да си взаимодействат с града. Те ще допринасят за иномическото му развитие, като по този начин развиват и себе си в една добра среда за живеене.

Какъв е личният пример, който даваш за да допринасяш активно за развитието на организацията?

Когато даваш толкова от свободното си време за принос към такава организация, неизбежно започваш да живееш ежедневно в синхрон с нейните ценности. Ако си част от нея, трябва да вярваш в това, което правиш. Още преди създаването на организацията съм подкрепял различни кампании, някои от които свързани с изкуство и здравеопазване. Възпитан съм от малък да помагам и семейната ни фирмена стратегия се крепи на тази добродетел.
Друга кампания, която съм поел, е Teenovator. Там съм ментор вече втора година. Кампанията е предназначена за тийнейджъри и е насочена към предприемачеството. Активно заинтересован съм от поколенията след мен, защото те са нашето бъдеще.

Какви са следващите събития и инициативи, които сдружението подготвя?

Последната половин година събрахме нови съмишленици, с които дойдоха и нови идеи. Един от проектите, който подготвяме, е Фестивал на професиите и занаятите, в който смятаме, че ще успеем да съберем на местно ниво различни хора, занимаващи се с разнообразни дейности, за да могат да покажат, че в Силистра има място за развитие. Искаме да ги представим с цел кариерно ориентиране на младите хора. Другият проект е "Чуден градски пикник Vol.2", който ще се състои този месец на 29 от 16.00ч. до 24.00ч. отново на същото място ( Дунавската градина, зад ПМГ) ще има и есенен вариант, обмисляме да е като рок концерт. Отделно с Даниела и Владислав Костови искаме да стартираме граждански инициативи за събиране на отпадъци около пътеките на "Стайковата чешма", искаме да създадем у гражданите навици за ежедневно събиране на отпадъци от определени точки и да бъдат смъквани до съответните контейнери и целогодишно да се поддържа чистота.

Какви са основните изисквания към желаещите да станат част от организацията?

Гражданите, които искат да са част от организацията, трябва да са инициативни, да имат идеи, да могат да отделят от свободното си време да работят върху проектите. Всеки, който иска да помогне по някакъв начин, е добре дошъл. Добре е да е наясно с какво би могъл да допринесе. Имаме огромна палитра от професионалисти, на които можем да разчитаме. Едно най-важните неща е кандидатите да има своя лична визия и мисия - как те си представят Силистра и как искат да живеят.

Пожелай нещо на читателите ни.

Това, което бих им пожелал, е да намират всеки ден нещо, с което могат да помогнат, защото можем да променим средата, в която живеем, ако започнем от себе си, от семейството си, от тесния кръг приятели. Малките крачки на всеки един могат да помогнат за едно по-добро бъдеще за Силистра. Нямаме нужда от сто процента перфектни хора, имаме нужда от много НЕПЕРФЕКТНИ, които правят поне малко, за да подобрят средата около тях.

 

Интервюто изготви: Линда Вейл

 

 

Анкета

Какво би ви мотивирало да се върнете в родния си град Силистра?
banner
banner
© 2021 TopInfo.bg. Всички Права запазени.Дизайн Madhouse Studio

Search