fbpx

Култура

Култура

Регионална библиотека "Дора Габе" Добрич стартира кампания за дигитализиране на стари фотографии и картички от Добруджа

 

Регионална библиотека „Дора Габе“ (РБ) стартира постоянна Кампания за дигитализиране на стари фотографии и пощенски картички от добруджанския край, издадени до 1950 година под мотото „Някогашна Добруджа разказва“ по повод 83 години от Възвръщането на Южна Добруджа към България и 25 септември - Ден на град Добрич, съобщават от културната институция. 

„Има толкова много фотографии, които стоят недокоснати в старите албуми, разпиляни и забравени в дълго неотваряни шкафове, окачени по стените в старомодни рамки, фотографии, които разказват истински истории – за хора и събития, за делници и празници, за отминали безвъзвратно дни. Имало едно време… С тези думи започва разказа си всяка стара фотография, защо да не я чуем заедно докрай? Нека вдъхнем живот на тези запечатани от обектива истории, да ги съживим и споделим. Това е останалото истинско свидетелство за нашите деди, за нашето добруджанско минало несвършено", казват от библиотеката.

Желаещите да се включат в инициативата ще могат да предоставят за сканиране свои фотографии или пощенски картички в сектор Краезнание на библиотеката или на регистрация. Необходима е кратка информация за годината, лицата или събитията на фотографията и други данни, ако има. След като библиотеката ги сканира, документите ще бъдат върнати на притежателите им, на които ще предостави и безвъзмездно електронно копие. 

В края на август регионална библиотека "Добра Габе" Добрич стартира изпълнение на проект  „Регионална библиотека „Дора Габе“ – съвременно, достъпно и вдъхновяващо пространство за професионално и личностно развитие на местната общност“, финансиран от Министерството на културата (МК) . Проектът цели усъвършенстване на библиотечно-информационната и квалификационна дейност на библиотеката чрез внедряване на нови технологии за предоставяне на електронно съдържание, осъвременяване на библиотечната среда за обучителни и квалификационни дейности за професионално и личностно развитие на гражданите, посочват още от културния институт. 

 

Източник: БТА

Снимка: БТА

Анкета

Какво би ви мотивирало да се върнете в родния си град Силистра?
banner
banner
© 2021 TopInfo.bg. Всички Права запазени.Дизайн Madhouse Studio

Search