fbpx

Култура

Култура

"Римски пазар" посрещна посетителите на "Сексагинта Приста" в Русе

 

"Римски пазар" се организира днес на "Сексагинта Приста" в Русе. Старата крепост се оживи с разкази за смели войни, красиви римлянки и местни търговци. Занаятчии представиха антични практики за сечене на монети, обработване на дърво и производство на кожени изделия. 

"Всъщност ние се опитваме да покажем всекидневния начин на живот на римляните. Например римски таблет, на който страницата му е намазана с восък и се пише със стилото, а с другата част се трие и така водим счетоводство", усмихвайки се разказа за БТА проф. Николай Ненов - директор на Регионалния исторически музей в Русе. 

Представени бяха и кулинарни практики. 

"Предлагаме на посетителите римска лимонада, която се приготвя с прясна дунавска вода, мед, мента, а също и с лимони. Приготвили сме и рибена чорба от римско време, в която освен няколко вида риба, разбира се, има и прясна дунавска вода", обясни проф. Ненов. 

Приказка за шейсетте кораба, разказана от актьора Илия Деведжиев, пренесе присъстващите във времето, когато Русе е бил част от Римската империя и смели легионери са бранили завоюваните територии с умели бойни техники. Техните стратегически решения и въоръжение пресъздадоха реенакторите от Първа тракийска кохорта.

"Римският пазар", който ще продължи през целия ден, предлага още костюми от епохата, забавления, анимации, герои и истории. С помощта на ученици от Професионалната гимназия по облекло жените могат да си подарят прически от римско време, а децата да си изработят съд на грънчарско колело или да участват в работилница за оцветяване на керамични фигурки. Посетителите могат да си купят млечни и пчелни продукти, бижута и сувенири, рисувано стъкло и дървени изделия.

Източник: БТА

Снимка: БТА

Анкета

Какво би ви мотивирало да се върнете в родния си град Силистра?
banner
banner
© 2021 TopInfo.bg. Всички Права запазени.Дизайн Madhouse Studio

Search