fbpx
TopInfo

Паметта на загиналите в Добруджа бе почетена с шествие и панихида в Добрич

 

С паметно шествие и панихида в мемориален комплекс "Военно гробище" в Добрич бе отбелязана Архангелова задушница. Шествието се провежда за четвърта поредна година в града. То започна на площад "Свобода" в центъра на Добрич и стигна до "Военно гробище", където отец Велико отслужи панихида за загиналите за свободата на Добруджа. 

В шествието се включиха основно представители на Регионален исторически музей - Добрич (РИМ) и Регионален клуб „46 Пехотен добрички полк“ към Национално дружество „Традиция“, които заедно с Община Добрич са организатори на проявата.

Идеята да бъде възобновено шествието е на "46 Пехотен добрички полк". Подобен поход е организиран в Добрич за първи път през 1917 година за годишнина на боевете от 5-7 септември 1916 г., влезли в историята под името Добричка епопея. Това обясни за БТА историкът Живко Марков, който също участва в шествието. При боевете край Добрич през Първата световна война на това място започват да се погребват войници от всички армии и това го прави уникално за цяла Европа. В него почиват бойци от всички армии, като са погребани без да се спазва някакъв ред. Потвърждават се думите на Дебелянов, че „мъртвият не ни е враг“, каза още Живко Марков.

Първото шествие през 1917 година е организирано от местното население, като тръгва след приключване на служба в църквата „Свети Георги“, обясни Марков. Той уточни, че тогава шествието не е било на Архангелова задушница, а през септември, около датите на Добричката епопея.

От РИМ – Добрич припомнят, че във Военно гробище са положени тленните останки на войници и офицери от шест армии, воювали на Добруджанския фронт по време на Първата световна война.

Източник: БТА

© 2021 TopInfo.bg. Всички Права запазени.Дизайн Madhouse Studio

Search