fbpx
TopInfo

Mеталният надпис "Silistra" предизвика безброй реакции и дискусии

 

Металната Табелата "SILISTRA", която наскоро беше монтирана близо до входа на Дунавската градина предизвика безброй реакции в социалните мрежи, (някои дори създадоха стихотворения по повода) повечето от които негативни основно заради факта, че надписа е с латински букви.  Според много граждани на Силистра буквите в този им вид са лошо решение, тъй като  демонстрират липса на принадлежност към родната писменост и открита симпатия към модерното, чуждестранното и абстрактното.
Много от коментарите са придружени със снимки на надписи от други градове, където ясно се вижда, че надписите са на кирилица и са доста по-цветни. Не липсваха и привърженици на реализираната идея, които са на мнение, че надписът е иновативно творческо решение отвъд стереотипите. 
 
Металните букви са проектирани, изработени и монтирана от служителите на ЕЛИКА ПРОЦЕСИНГ ООД като община Силистра е подкрепила инициативата. Буквите са подарък за всички граждани и гости на града по случай 30 годишния юбилей на ELICA Group.
 
Конструкцията е изработена от стоманени листи, които са покрити със специално лаково покритие и са изработени така, че да са достатъчно издръжливи и да предпазват от евентуално нараняване. Монтирани са шахматно, за бъдат лесно достъпни.
 
Разнообразните мнения и позиции по казуса ясно показаха едно разделение на два лагера- традиционалисти, които застават твърдо зад  емблематичното представяне на града посредством български, класически изразни средства и хора, които също ценят и уважават родното, но са склонни да подкрепят и харесват и по-съвременни, чуждестранни и различни варианти на отдаване на почит.
 
Макар и при очевидно толкова противоположни и на места крайни мнения и позиции, бихме могли да обобщим ситуацията по следния начин- монтирането на металния надпис "SILISTRA" показа нагледно, че голяма част от силистренци имат своя ясно изявена гражданска позиция и съпричастност към случващото се, което говори само за едно- те искрено милеят за града си.
 
 
 
 
 
 
 
© 2021 TopInfo.bg. Всички Права запазени.Дизайн Madhouse Studio

Search